Yashica 230-AF - camera cu film pe care incep sa o indragesc

Update Ianuarie 2, 2016:


Am instalat un film voalat in camera, pentru a verifica motorul care antreneaza pelicua si, din pacate, desi se invarte, nu reuseste sa avanseze filmul la urmatoarea pozitie dupa efectuarea pozei. Fara un manual de depanare, nu voi fi in stare nici macar sa deschid camera - si nu am gasit nici unul pe net pana acum :-( . Daca nu gasesc, camera este buna pentru piese de schimb - donor de organe pentru o camera similara sau un proiect nou. Pacat, avea un sistem de focalizare foarte bun ...

 Articolul original: Prezentare si scurt istoric


Este o camera SLR pentru film, cu obiective interschimbabile cu autofocus, produsa din 1987 de Kyocera, Japonia (mai multe date aici). Sotia a venit cu ea din Bucuresti acum cativa ani buni, sora ei renuntand la ea pentru ca era defecta. Bateria se consumase demult si lentila era acoperita de un strat gros de mizerie (fire de praf si fungi). Am examinat-o o vreme, incercand sa hotarasc daca merita efortul. In final, am pus-o deoparte, pentru zile mai bune - eram mort dupa camerele digitale si desi intentionam sa pozez si cateva role de film, nu stiam inca ce inseamna asta.






Yashica apare la doi ani dupa prima camera cu sistem de autofocus serios (Pentax au fost primii dar sistemul lor avea probleme, asa ca nu au fost inclusi in "numaratoare"). produsa de Minolta, Minolta 7000 Alpha. Japonezii de la Yashica au copiat cat au putut de la rivalii de la Minolta (vizibil cu ochiul liber), insa au adus si imbunatatiri substantiale.


Minolta 7000 α AF
Yashica 250AF vs Minolta 7000 01
Camera era pusa in vanzare cu obiectivul zoom de 35-70mm (F/3.3-4.5) care avea si functie Macro. Japonezii au creat o serie completa de obiective cu autofocus (o parte din ele le vedeti aici), cu o calitate a lentilelor net superioara celor fabricate de Minolta, Canon si Nikon la acea vreme - Yashica a fabricat o vreme lentile pentru firma germana Zeiss. Din pacate, obiectivele aveau o montura proprietara, diferita de cea a obiectivelor Minolta, asa ca nu se puteau schimba intre ele. Yashica, si apoi Kyocera (firma care achizitioneaza Yashica) fac o greseala fatala, ce avea sa duca in final la inchiderea departamentului fotografic - pretul camerei este fixat prea sus! Cu toate ca obiectivele puse la dispozitie erau exceptionale, cumparatorii vor prefera intotdeauna modelele mai ieftine ale concurentei.  Efectul in timp este ca astazi sunt destul de rare si obiectivele se gasesc greu. Desi exista un adaptor pentru lentilele manuale Yashica si Contax, transformandu-le in lentile cu autofocus, acest adaptor este inca si mai rar.

Examinarea


Acum cateva zile, in timp ce mesteream la camera mea manuala, Minolta SR-T 101 si, purtand o discutie cu sotia despre camerele rusesti din vremea comunismului, aceasta imi aminteste ca avem o camera de la sora ei. Ma duc imediat si o iau din locul in care o depozitasem. O suflu de praf, si ma apuc sa curat obiectivul cat pot eu de bine.




Desi la prima vedere este impecabila, la o examinare cu lupa, lacul de pe suprafata lentilei prezinta zone deteriorate si chiar mici zgarieturi pe sticla. Abia astept sa vad in ce grad vor fi afectate pozele.  Bateria consumata era inca in camera (prost-gramada sa o las acolo) insa din fericire nu afectase contactele camerei. Din documentarea de pe internet aflasem ca multi se plangeau de faptul ca intampinau greutati in aprovizionarea cu baterii.




Acest model de baterie este inclus in multe dintre camerele moderne (electronice) cu film, insa daca nu se intampla o minune si nu este inclusa si in viitoarele design-uri de aparatura electronica, va sfarsi prin a nu mai fi fabricata. Urmatoarea miscare logica era sa vad daca exista acumulatori si, nu mica mi-a fost surpriza cand am gasit la magazinul f64.ro un incarcator cu tot cu acumulator. Dupa o scurta gudurare pe langa nevasta si o mica negociere cu fiica, am primit aprobarea si am plasat comanda.

La momentul fotografierii, acumulatorii erau deja in camera, in imagine sunt bateriile, pentru referinta (nu incercati sa puneti baterii in incarcator ca le distrugeti pe amandoua!).




La doua zile distanta, pachetul soseste si pun imediat acumulatorul la incarcat. Dupa introducerea in camera, aveam sa aflu de ce sora sotiei renuntase la ea.

Defectul


Celula fotosensibila era defecta. Atat. Nimic mai mult. Insa cu repercursiuni grave asupra functionarii camerei. Toate modurile automate de efectuare (expunere) a fotografiei, moduri care aveau nevoie de functionarea exponometrului intern pentru a lua deciziile necesare:


  1. Modul "program" - in functie de valoarea exponometrului, aparatul alege singur valorile aperturei si vitezei de declansare - in acest mod, camera este complet automata, transformandu-se intr-o camera banala "point and shoot";
  2. Modul "prioritate de apertura" - utilizatorul alege apertura dorita si aparatul stabileste viteza de declansare (timpul de expunere) in functie de valoarea exponometrului;
  3. Modul "prioritate viteza de declansare" - utilizatorul stabileste viteza de declansare si aparatul seteaza apertura, in functie de valoarea exponometrului.


Ce merge totusi


Din fericire, camera nu are nevoie de acea celula fotoelectrica pentru focalizare - foloseste un senzor CCD separat, care functioneaza fara probleme. Asa ca "auto-focus"-ul functioneaza. Partea interesanta este ca daca aleg sa focalizez manual, camera ma asista in timp real si ma anunta cand am reusit o focalizare perfecta a subiectului - superb, mai ales pentru ochii mei obositi. Voi alege sa focalizez in mare parte manual, pentru a proteja motorul de focus din interiorul obiectivului, motor care face deja un zgomot infernal cand focalizeaza - obiectivele sunt rare, greu de gasit.

De asemenea,  camera poate fi setata manual (utilizatorul alege atat apertura, cat si viteza de decalnsare). Asa ca poate fi folosita insa este necesar un exponometru extern, pentru a alege valorile corecte. Din fericire, sotia avea unul, pentru ca eu stricasem exponometrul parintilor mei cu foarte multi ani in urma (vroiam neaparat sa-i folosesc fotocelula la un alt proiect - apucaturi de mester "strica-tot").




Blitzul. Este un articol pe care Kyocera il vindea separat si din fericire era montat deja pe camera cand i-a fost inmanata sotiei. Merge. Se incarca de la acumulatorul/bateria camerei si declanseaza odata cu camera. Este bine sa il am, insa nu cred ca-l voi folosi pe o camera cu film, inca nu stapanesc tehnica fotografierii cu blitz -  am nevoie sa vad rezultatul imediat, pe ecranul unei camere digitale, pentru a decide cantitatea de lumina din poza. Asa ca va sta acasa (Update: la pornire, camera detecteaza prezenta flash-ului si seteaza viteza de declansare la 1/90 s, aceasta fiind si viteza maxima pe care iti va permite sa o setezi manual - superb! Tot ce iti ramane de facut, este sa reglezi valoarea aperturii in functie de distanta la care se afla subiectul fata de camera - exista un tabel pe spatele blitzului).



Motorul de transport al filmului. Motorul avanseaza automat filmul cu o pozitie, dupa fiecare efectuare a pozei, si cand toate pozitiile au fost expuse, rebobineaza filmul (nu sunt inca lamurit daca o face automat la terminarea filmului, sau asteapta o comanda din partea utilizatorului - ramane de vazut. Update: conform manualului de utilizare, camera asteapta comanda pentru rebobinare atunci cand a terminat toate pozitiile filmului).

Detectia codificarii DX a rolei de film. Daca rola de film are ISO codificat pe carcasa, camera citeste valoarea si seteaza sensibilitatea ISO fara sa fie nevoie de interventia utilizatorului (accepta codificari in limita ISO 25–5000). Insa, iti da voie sa ajustezi ulterior valoarea ISO dupa bunul plac, permitand supra sau subexpunerea filmului. Si asta este grozav!  


Concluzie


Este o camera interesanta, cu un design atragator, care iti starneste curiozitatea. Si asta inseamna sa incarci o rola de film si sa iesi afara sa faci poze. Este singura cale de a vedea ce pot lentilele autofocus Yashica. Pentru ca nu poti folosi obiectivele ei cu camerele digitale de astazi; nu exista adaptor ca in cazul altor branduri. Pur si simplu sunt prea putine lentile din aceasta familie pentru a renta crearea unui astfel de adaptor. Si intr-un fel, asta face ca pretul lor sa fie relativ scazut. Daca le mai gasesti pe ebay... 

UPDATE: Trebuie sa-mi amendez articolul. Afirmatia ca nu exista adaptoare pentru lentilele Yashica(AF), era bazata pe discutii si articole mai vechi, gasite pe internet. Am cautat totusi pe Amazon (click pe link) sa vad daca exista astfel de adaptoare si se pare ca sunt pentru mai toate sistemele digitale de astazi (voi pune link-urile la sfarsitul articolului).


Asa ca voi continua sa caut documentatia de depanare, in speranta ca voi reusi sa inlocuiesc fotocelula defecta. Este pacat sa nu pot profita de cele trei moduri automate de expunere! Insa intai voi folosi aparatul asa cum este. Chiar daca va parea caraghios in ochii cetatenilor de azi ai orasului Targu-Jiu.

Adaptoare pentru Lentilele Yashica AF la camerele digitale:

Comentarii

Postări populare de pe acest blog

5 seturi de retete pentru Ricoh III/IIIx

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS V

7 simulari de film pentru camerele Fujifilm cu senzor X-TRANS IV